Huvudbyggnad
Landskrona
Lokal/Bostadsfastighet
Adress:
Fiskargränden 33
Pris:
6 000 000 kr
Bruttoarea:
350 Kvm

Tomställd byggnad från 1754 på centralt läge

Tomställd korsvirkesbyggnad från år 1754 med fd. tandläkarpraktik och två lägenheter vid City Gross i centrala Landskrona.

Fastighetsbeskrivning

Fastigheten ligger precis vid City Gross parkering i centrala Landskrona.

På fastigheten står ut mot gatan en mycket charmig 2,5 vånings korsvirkesbyggnad från år 1754. På bottenplan fanns tills nyligen en tandläkarpraktik. Det finns stor reception, ett väntrum, två behandlingsrum, ett mindre kök samt två WC. På golven ligger i huvudsak plastmattor. Denna borde relativt enkelt kunna byggas om till bostäder, butik eller kontor. Dock med beaktande av nedan angivna regler. Arean är ca 65-70 kvm

En trappa upp ligger två separata lokaler som tidigare varit kontor och personalrum. Den ena är inredd som en trerumslägenhet med kök i öppen planlösning. Här finns en stor pampig vedkamin. På golven ligger brädgolv eller parkett. Badrum med dusch och wc med plastmatta på golv och målade väggar. Den andra lokalen har två rum och badrum med dusch och wc. Här finns inget kök. Dessa två lokaler är på totalt ca 90 kvm

Högst upp ligger en trerumslägenhet med kök och vardagsrum i öppen planlösning. Även här finns en äldre vedkamin. På golven ligger brädgolv. Badrummet har dusch och plastmatta på golv samt målade väggar.  Arean är på ca 50-55 kvm och takhöjden är knappt 2 m.

På gården, som nås via en portgång från gatan, står ytterligare två äldre korsvirkeshus runt den kullerstensbelagda innergården.

Det södra huset är i 2,5 våning. På bottenplan finns enklare kombinerad tvättstuga och pannrum med Nibe elpanna, tvättmaskin och torktumlare. Sidan om finns två förrådsutrymmen. En trappa upp finns en enkel lokal med äldre pentry och högst upp en kallvind. Byggnaden är interiört i sämre skick. Exteriör är skicket äldre men i bättre skick. Golvarean på bottenplan och andra våningen  är på totalt ca 80 kvm.

Det västra gårdshuset har på bottenplan två förråd och en trappa upp finns kallvind i två plan. Även denna byggnad är interiör i sämre skick men väldigt charmig. Golvarean på bottenplan är på ca 80 kvm.

Byggnaderna är kulturhistoriskt värdefulla men är ej skyddade enligt detaljplanen, dvs de är ej K- eller Q-märkta dock har de generellt förvanskningsskydd enligt PBL 8:13 & 8:17 vilket framför allt gäller fasad utåt gatan.

Plan och Bygglagen:

8 kap 13 § : En byggnad som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt får inte förvanskas.

8 kap 17 §  Ändring av en byggnad och flyttning av en byggnad ska utföras varsamt så att man tar hänsyn till byggnadens karaktärsdrag och tar till vara byggnadens tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden.

Fastigheten är taxerad som 823, Specialbyggnad, vårdbyggnad. Därmed finns inget taxeringsvärde. Om användningsområdet ska ändras måste bygglov sökas och fastigheten taxeras om. Detaljplanen medger bostäder och handel. Ska det bli bostäder måste parkering och tillgänglighet redovisas. Gårdshusen är placerade i zon för gårdsbyggnader/uthus. I områden som är markerade med kors på detaljplanen får det ej beviljas bostäder.

Praktiken är amalgamsanerad. Fiber finns indraget i huset. Senaste större renovering var 1978,

Omgivning/Natur

Fastigheten ligger centralt i Landskrona i område med blandad bebyggelse för bostäder, kontor, handel mm.

Kommunikationer

Fastigheten är mycket lätt att nå med bil och cykel. Inom ett par hundra meters avstånd finns flera busshållplatser för både lokal- och regionaltrafik till exempel vid Rådhustorget och gamla järnvägsstationen. Till Landskrona station med Pågatåg, till Helsingborg och Malmö är det ca 2 km. Till hamnen med båtar till Ven är det ca 500 m.

Närservice

Rådhustorget och övriga centrum med brett utbud av affärer, restauranger, caféer, banker mm och nås inom
några hundra meter.

Ansvarig Mäklare

Torbjörn Persson
Torbjörn Persson Reg. Fastighetsmäklare Transaktionsrådgivare torbjorn.persson@bjurfors.se
040-608 38 81