Vellinge
Butik/Handelsfastighet
Adress:
Södra Ängavägen 121-9
Pris:
16 000 000 kr
Bruttoarea:
809 Kvm

Unik fyrlängad företagsgård.

Bjurfors Näringsliv presenterar en kringbyggd gård mitt i det skånska landskapet med vacker bostadsdel och otaliga företagsmöjligheter

Fastighetsbeskrivning

Genom ett öppet landskap av åkrar, betesmarker och strandängar går färden till den kringbyggda gården. Öresunds djupblå hav är skönt nära, liksom grönskande naturreservat. En stillsam och vacker plats att skapa ett hem på - med stora utrymmen för en företagares behov, vad de än må vara. Utöver bostad erbjuds två gästlägenheter och flera huskroppar som kan nyttjas till en utökad bostad eller verksamhetsytor.

De tre vitputsade längorna är uppförda i traditionell skånsk stil. De inramar en pittoresk stenlagd innergård som verkligen lever upp till sinnebilden av landet; kullersten, ölandssten, högväxande stockrosor, förförisk lavendel och buxbom. Utanför är det omättlig grönska, odlingar och blomsterprakt som gäller. Här är utsikten fri över de öppna ängarna och havet. Bostadsdelen ryms i den västra längan och har sitt ursprung från 1805 vilket är tydligt genom flera välbevarade, tidstypiska detaljer. Det gedigna hantverket och snickerier från både förr och nu genomsyrar hela gården. Att de nuvarande ägarna driver ett finsnickeri går inte att ta miste på. Allt är tidstroget och matchar gårdens karaktär. Golven är furu, kilsågad kalksten och tegel. Fönsterna är tidsenliga och har djupa nischer för maximalt ljusinsläpp. I entréplan finns tre sällskapsrum i fil, en tillbyggd klassisk glasveranda, ett platsbyggt kök och orangeri. Sovrum finns på båda våningsplanen liksom badrum.

Orangeriet länkar samman huset med den norra längan som inhyser tvättstuga, verksamhetsdel samt en mindre lägenhet med loft. En gyllene möjlighet att utöka bostadsdelen eller använda för verksamhetsytor. Ytterligare möjlighet till detta erbjudas i den östra längan som idag är snickeriverkstad. Den södra längan består av en lada och gästlägenhet. Möjligheterna på gården är som synes stora och endast fantasin sätter gränser. Kanske blir det kontor/kontorshotell, friskvårdsföretag, restaurang/café, galleri/ateljé, butik med större utställningsbehov. 

 

Uppvärmning: Jordvärmepump med vattenburet värmesystem.
Golvvärme i större delen av bostadshuset samt i hela norra längan.
Hela gårdens uppvärmning är kopplad till en central.
Vedpanna.
Flisanläggning.
Varm-Agaspis, hantverksugn och sättugn.

Enligt ett icke uppdaterat fastighetsutdrag uppgår boyta till 126+110 kvm samt biyta till 90 kvm.

Bostaden, den västra längan har en boyta på cirka 136 kvm i bottenplan och cirka 30 kvm på övre plan. Orangeriet länkar vidare till tvättstugan om cirka 30 kvm samt en verksamhetsdel på ungefär 83 kvm, som kan bli en del av bostaden om så önskas. Utöver dessa ytor finns två gästlägenheter om 46 respektive 27 kvm, en verksamhetsdel om ca 318 kvm och en lada på 140 kvm. Detta enligt uppskattning från fastighetsägaren. Dessa ytor är inte kontrollmätta och den köpare som anser arean vara av betydelse för köpet bör därför vidta en uppmätning.

 

Boningshuset är uppfört någon gång på 1800-talet.
Glasverandan är tillbyggd 1997.
Enplansbyggnad i öster troligtvis uppförd ca 1980.
Byggnadsdel mot norr uppförd 1993.
Byggnadsdel mot nordost uppförd mot slutet på 1990-talet.

Uppdaterad el och vvs.

Planlösning

Det är grönt och skönt, öppet och slutet. Nära oändligt hav och flacka strandängar. Mitt på landet men samtidigt bekvämt länkat till storstäder som Malmö och Köpenhamn. För att inte tala om närheten till Sveriges vackraste stränder runt hela Falsterbonäset. Bara några kilometer bort nås Vellinge och Höllviken som har ett rikt utbud av service, skolor, butiker, fritidsaktiviteter, matställen och golfbanor. En ypperlig plats att kombinera boende och företag på. Bostaden, den västra längan har en boyta på cirka 136 kvm i bottenplan och cirka 30 kvm på övre plan. Orangeriet länkar vidare till tvättstugan om cirka 30 kvm samt en verksamhetsdel på ungefär 83 kvm, som kan bli en del av bostaden om så önskas. Utöver dessa ytor finns två gästlägenheter om 46 respektive 27 kvm, en verksamhetsdel om ca 318 kvm och en lada på 140 kvm.

En smal liten grusväg leder in till gården som är något gömd bakom lövträdens mäktiga grönska. En grusad infart välkomnar in till längorna som lika gärna hade kunnat stå där i över närmare tvåhundra år. I själva verket är det bara en av längorna som har haft sin trogna plats här sedan tidigt artonhundratal. De andra tre byggdes för bara cirka tjugo-trettio år sedan men har varsamt byggts i enlighet med den ursprungliga byggnaden och omgivningarna. Fasaden är putsad och struken i vitt medan spröjsade fönsterbågar och snickerier ger en mjuk kontrast i duvblått och falurött. De höga träden visar vägen in till den pittoreska innergården som fylls av färgglada inslag sommartid. Stensatta uteplatser i både sol och skuggar finns lite här och var, liksom växtligheten.

BOSTADSHUS, VÄSTRA LÄNGAN
Entréhall
En tidsenlig pardörr i duvblått med vacker dekor öppnar upp till hallen där fötterna landar på ett gediget kalkstensgolv. Hallen är centralt placerad med flera rum i fil åt båda hållen. I anslutning till hallen finns ett delvis kaklat gäst-wc med kalkstensgolv.

Matsal
Det är i matsalen som middagarna dukas upp när gästerna är många. Atmosfären är salongslik med flera vackra fönster med djupa nischer som vetter mot både öst och väst. På golvet ligger breda kilsågade furuplank och taket har vitmålad pärlspont med synliga bjälkar. En glasad pardörr i väster släpper in rikligt med kvällssol och gör det enkelt att gå ut direkt till den stensatta uteplatsen under sommarmånaderna. Den privata trädgården är härligt lummigt och den formklippta häcken ger både insynsskydd och utblick över åkrar, ängar och hav. Här samsas perenner, fruktträd och lavendel.

Vardagsrum
Den pärlgrå hantverksugnen (kakelugnen) från tidigt 1800-tal välkomnar i det ljusa vardagsrummet som är placerat på gaveln och har fönster åt både väster och söder. Rummet har samma eleganta karaktär som matsalen med djupa fönsternischer, vitmålade takbjälkar, hand hyvlad bröstningspanel och kilsågat furugolv. Matsalen intill nås genom en tidstypisk fyllnads pardörr..

Sällskapsrum och glasveranda
På andra sidan hallen, mot norr, finns ett härligt sällskapsrum med massor av ljus och karaktär. Samma vackra golv och tak som i de andra sällskapsrummen återkommer här. Utöver det, finns vackra dörrar som leder ut till glasverandan som är en senare tillbyggnad men är byggd i ett utförande som gör att den lika gärna kunde ha funnits här från start. Verandan är inramad av vackra tidstrogna fönsterpartier med munblåsta glas som ger västersolen fritt flöde och en ostörd landskapsutsikt En fridfull plats för fikastunder, kreativitet eller goda middagar.

Kök och disk-kök
Köket har en social, öppen atmosfär och är platsbyggt, helt i tidsenlig anda från gårdens finsnickeri. Här finns det gott om plats att både umgås och njuta av middagarna på. På sommaren dukas frukosten ut i morgonsolen på innergården. Köket har också fin kontakt med sällskapsrummet intill. Maten tillagas på AGA-spisen (en varm AGA) som också värmer gott om vintrarna. Förberedelser och bakning sker på en bänkskiva av marmor. Beslagen på luckorna är skålformade i rostfritt stål. Torra matvaror, konserver och drycker har gott om utrymme i det rejäla skafferiet. Intill köket finns ett disk-kök med vask och diskmaskin som är behändigt när många gäster kommer på besök.

Badrum
Ett tidsenligt inrett badrum med engelskt porslin, stengolv från Komstad och kaklad dusch nås i anslutning till hallen vid disk-köket. Ett fönster vetter ut mot trädgårdssidan.

Köksentré
En liten hall ligger i anslutning till disk-köket. Hallen har ett antikt tegelgolv, putsade stenväggar och pardörr mot innergården. Hallen leder vidare in till ett stort gavelsovrum med plankgolv och ljusinsläpp mot väster och norr. Från sovrummet kommer ni vidare in i orangeriet som även detta är belagt med tegelgolv och har storslagen utsikt över landskapet genom hela glaspartier.

Övre plan, bostadshus
I den lilla hallen vid köksentrén nås trappan som leder upp till det övre våningsplanet som bjuder på ett sovrum och badrum. Badrummet är romantiskt och charmigt inrett under snedtak med takhöjd upp till nock och friliggande bjälkar. Det fristående, röda badkaret på tassar passar perfekt in mitt i rummet och erbjuder rofyllda bad. Sovrummet intill erbjuder samma fridfulla känsla och karaktär och har fin utsikt över det öppna landskapet.

Tvättstuga och Norra Längan
Orangeriet är länkat till Norra längan. En stor tvättstuga är utrustad med tvättmaskin, torktumlare och bra ytor för förvaring och arbete. Här finns ytterdörr både mot norr med gästparkering samt "snacke-dörr" mot innergården. En gästtoalett med dusch ligger vid den norra entrén.

I anslutning till tvättstugan följer ytterligare två stora rum som är inredningsbara och kan bli en del av bostaden om så önskas. Idag består denna del av ett kattpensionat.

Gästbostad 1
Därefter följer den första av de två gästbostäderna. En fin bostad om cirka 27 kvm som fördelar hall, kök med matplats, badrum med dusch samt ett sovloft en trappa upp. En utmärkt bostad för gäster, äldre barn eller uthyrning.

ÖSTRA LÄNGAN
Rymmer idag verksamhet med härliga ytor som kan användas till flera olika slags verksamheter.

SÖDRA LÄNGAN, LADAN
Ladan har ingång både från innergården och entrésidans större parkering.

Gästbostad 2
Gästbostaden på rymliga 47 kvm har egen ingång från innergården och parkeringen. Här finns ett kök med matplats och sällskapsdel, ett sovrum och badrum med dusch på ett plan.

 

 

 

Instruktion om försäljning

FÖRUTSÄTTNINGAR

Försäljningsprospektet grundar sig på information som erhållits från säljaren samt från andra källor. Ingen garanti lämnas avseende innehållets riktighet. Säljaren samt Bjurfors Näringsliv friskriver sig uttryckligen från allt ansvar, eventuella fel eller ofullständigheter i prospektet eller i annan information, muntlig eller skriftlig, som tillhandahålls intressent till fastigheten.

Köpare av fastigheter har en långtgående undersökningsplikt. Spekulanter uppmanas därför att inför ett eventuellt förvärv noggrant utföra sin undersökningsplikt avseende fastighetens skick och övriga frågor som är av vikt för spekulanten.

Mottagare av prospektet förbinder sig att endast använda den för detta ändamål och inte kopiera eller delge den till andra utan skriftligt tillstånd.

Säljaren förbehåller sig rätten att avböja bud, avsluta pågående förhandlings- eller försäljningsprocess eller ändra ovan angivna riktlinjer utan att ange skäl för detta.

FÖRSÄLJNINGSPROCESSEN

Potentiella köpare inbjuds härmed, på basis av detta prospekt, att lämna indikativa bud på fastigheten.

Försäljningen kommer att genomföras som en fastighetsaffär. Inga finansieringsvillkor medges. Köparen står för egna förvärvskostnader.

10 % av fastighetsvärdet erlägges i form av handpenning på dagen för tecknande av köpekontrakt. Resterande del av köpeskillingen erläggs på tillträdesdagen.

Fastigheten överlåtes i befintligt skick och ägaren kommer att friskriva sig från allt ansvar för faktiska fel och brister, rättsliga fel, rådighetsfel och andra fel som ansvar för s k dolda fel. Spekulanter skall tillsammans med bud även lämna en kortfattad beskrivning av spekulant samt redogöra för tänkt finansieringsstruktur. Möjlig tillträdesdag skall anges. Spekulanter kommer ges tillfälle att genomföra en såväl teknisk som ekonomisk Due Diligence av fastigheten.

Tidplan

FÖR DENNA FÖRSÄLJNINGSPROCESS AVSES TIDPLANEN ENLIGT NEDAN FÖLJAS.

Visning av fastigheten sker efter överenskommelse.

 

Gemensamhetsanläggningar

Gemensamhetsanläggning VELLINGE VELLINGE GA:20
GA1

Servitut

Officialservitut väg,väg i samfälld vägmark, Förmån
1233-294 - 2

Officialservitut väg, Förmån
1233-294 - 1

Byggnadsbeskrivning

SMÅHUSENHET, HELÅRSBOSTAD FÖR 1-2 FAMILJER (220) (220)
Byggnad, totalt värde: 1 163 000 kr
Mark, totalt värde: 1 730 000 kr ().
Summavärde: 2 893 000 kr

Taxeringsår: 2021
Byggår: 1929, 1992
Värdeår: 1929, 1992

Ansvarig Mäklare

Mikael Ekman
Mikael Ekman Reg. Fastighetsmäklare mikael.ekman@bjurfors.se
040-608 38 82