Ny medarbetare till Bjurfors Näringsliv

Öresundregionen expanderar med nya medarbetare. Vi genomför fler fastighets-försäljningar än någonsin, och därför har vi nu förstärkt vår verksamhet med ytterligare en fastighetsmäklare. Mikael Ekman har många år som fastighets-mäklare bakom sig, och stor erfarenhet av kommersiella fastigheter, nybildande av bostadsrättsföreningar och styrelse-arbete. Nu finns han hos oss, med hela regionen som sitt arbetsfält.

Mikael Ekman


Över 225 000 kr/kvm för lägenheter

Samtidigt som billig nyproduktion efterlyses finns det även stor efterfrågan på riktigt exklusiva objekt. I Continental Apartments, eller Brf Orgelpipan 12 som den egentligen heter, har det översta våningsplanet om 418 kvm sålts för 104,5 miljoner kronor, vilket motsvarar 250 000 kr/kvm. Byggnaden ligger mitt emellan Stockholms Central och Klara Kyrka.

Lägenheterna kommer att stå inflyttningsklara nästa år och ligger i 3D-fastigheten Orgelpipan12 som i övrigt kommer innehålla hotell Continental, kontor samt butiker. Den ”billigaste” lägenhetens prislapp ligger på 166 000 kronor per kvm. Det är en etta på 36 kvm plus balkong om 6 kvm för 5,99 miljoner. Även om 250 000 kr/kvm är en hög nivå så finns det faktiskt en lägenhet med ett något högre pris. En femrummare om 156 kvm kostar 39,96 miljoner, vilket motsvarar 256 000 kr/kvm.

Den totala boarean inom föreningen uppgår till 1 918 kvm och den genomsnittliga prisnivån är drygt 217 000 kronor per kvm. Statliga Jernhusen samt entreprenören Strabag driver utvecklingen av bostadsrättsdelen tillsammans.

Gott slut

De sista veckorna på året är det mycket som ska falla på plats, för de flesta av oss är det bråda dagar både privat och i jobbet. Som alltid har vi alltid någon affär som, av något skäl, MÅSTE bli klar innan årsskiftet. Oftast är det bråttom av skattemässiga skäl. Och oftast får vi ihop det.

En tillbakablick över året som varit visar att det har speglats av mycket hög aktivitet. Köpviljan har varit fortsatt hög, högre än utbudet, vilket återspeglas i många av slutpriserna. Många nya aktörer har tillkommit, viljan att investera inom segmentet fastigheter stiger, vilket självfallet är positivt. Samtidigt ska man ha i åtanke
att 2015 var året då vi för första gången hade noll- eller t.o.m. minusränta under ett helt år.

Priset på pengar har aldrig varit lägre och tillgången på pengar har varit god. Effekten har blivit en marknad med nivåer som i vissa fall varit helt oförutsägbara. Prognosen för 2016 är att lågränteläget består, vilket i sin tur kommer medföra fortsatt hög aktivitet till förhållandevis höga nivåer, åtminstone så länge tillgången på pengar är fortsatt god.

Med 2015 i backspegeln blickar vi framåt mot 2016 med positivt sinne.

Reporänta med osäkerhetsintervall

Reporänta med osäkerhetsintervall

2015 är nästan över och vi tackar våra köpare och säljare för det gångna året